söndag 6 februari 2011

Hyvlar och dalahästar, har jag kommit fel? (Vecka 23)

Hur det gått med trapp gåendet? Jo tack, måndag lunch samt tisdag till fredag, morgon och lunch! Totalt nio gånger gick jag trapporna i veckan som gick. Nu blev det inte 15 trappor, utan oftast ”bara” 14 eftersom de spärrat av våning fem för ett event större delen av veckan. Men ändå, 14 trappor två gånger om dagen, det borde i alla fall hjälpa konditionen lite. Hur det gått med hostan då? Det verkar bara ha varit den första chocken, så inga flera sådana problem! BMI ligan då? Jodå, jag leder fortfarande och distansen till den som har lägst ökar så jag tror jag kommer att vinna högst BMI priset, i alla fall om inte nått radikalt händer så jag får för mig att börja motionera mera!
Tokyo, 5:e februari. Nu blommar det! Och lägg märke till bensinmacken. Min närmaste ifall jag skaffar bil.
Jag skrev ju också om att huset blir fullt i april, det har lyckats bli ännu trängre! Kusin Lenas dotter Annsofie kommer samma dag som Per D lämnar. Så nu har jag konstant besök från 31 mars till 16 maj, med undantag för en dag. Men ingen fara, det ska bli kul och jag kommer att ha återhämtat mig tills Erik kommer, jag hoppas starkt på att han gör slag i saken och tittar förbi när hans konferens i Korea är avklarad. Då blir han andra släkting på besök, slås bara av Annsofie! Hur som, ni kanske tycker det låter mycket, det kanske det blir också, men alla som kommer är ju väldigt gamla bekanta så jag tycker det kommer att bli fantastiskt kul! Och jag får ju snart chans att förvärma mina värdskapstakter, eftersom det nu bara är en vecka tills Ann kommer, när jag skriver nästa vecka är hon redan här! Du är mycket välkommen, och som jag skrev förra veckan, gästrummet står klart!
Vad har hänt annars då? Det mesta knallar på, vi tog en liten promenad på lunchen i fredags och gick bort mot Kanda. Där ligger en liten restaurang som specialiserar sig på Gyozas, så vi brukar gå dit ibland för att stilla det begäret. Denna gång kom vi ihåg att ta med oss de rabattkuponger vi samlat på oss från den restaurangen så när vi betalade fick vi 50JPY rabatt var, cirka 5 kronor. Men tro inte vi kom därifrån utan att ha fått en ny bunt kuponger. Nu återstår bara att se om vi kommer ihåg dem nästa gång. Det är i alla fall lite kul, redan bra ställen, som är väl värda återbesök, gödslar med kuponger för att man ska komma tillbaka. Det är bara att tacka och ta emot, samt förstås, komma ihåg kupongerna när man går dit igen. På vägen tillbaka tog vi en liten runda och jag fick Tokyos näst äldsta samt den äldsta Soba restaurang utpekad. Utanför den äldsta stod ett gäng äldre män och pratade, det visade sig att det förmodligen var ett kompisgäng, för precis när vi gick kom ytterligare en man och anslöt sig till sällskapet och då gick samtliga in för att äta sin dagliga dos sobanudlar.
Tokyos äldsta Soba restaurang. Och gänget som undrar, när kommer han? Vi är hungriga.
I går morse vid 10 tiden skakade det loss igen, jag låg i sängen och läste när sängen började röra sig som en slänggunga. En liten jordbävning igen, hej vad det går! Denna gång slapp jag i alla fall vakna av eländet, men var jag bättre förberedd för det? Nännemensan, ganska så läskigt är det, jag tror jag inte kommer att kunna vänja mig, skakad men inte rörd är kanske en bra beskrivning. Nåväl, efter att ha ätit frukost, gick jag tillbaka till samma område som dagen innan, detta för att John meddelat att det fanns diverse sportbutiker där. Nej, jag har inte (tror jag) blivit helt förryckt, men det kan vara så att jag hänger på en skidresa sista helgen i februari och jag ville då ha ett par skidglasögon som sitter bra fast jag har vanliga glasögon. Jag passade också på att köpa ett par nya skidvantar också. Sen får vi se om jag får nytta av detta här, jag är i alla fall förbered om vi ska åka. Tanken är att vi ska bussa oss nära det ställe vi var på i höstas, åka fredag kväll och komma tillbaka söndag kväll. Men, inget är helt säkert än, så jag får se vad som händer på det planet, om det blir en sådan resa kommer det att synas här.
Efter inköpen så blev det lite studerat. Lite  Hiragana och en kopp dubbel espresso, mumma!
Aldrig har väl en dubbel espresso behövts så mycket....

 Idag har jag shoppat, jag tog mig tillbaka till den asiatiska marknaden som Yoichi visade oss för ett par veckor sedan. Därifrån kom jag med en stor flaska fisksås, en flaska ostronsås, en flaska sweet chilisås samt en burk med sambal. 
Den Asiatiska matvarubutiken, levande sköldpadda någon? Eller grisknorr?

Det var massor med folk ute, affären ligger i ett gatumarknadsområde som är ganska så stort och idag var det dessutom fullpackat med folk. Dom säljer allt från resväskor till levande sköldpaddor, via armbandsur och kläder. Ett ganska så kul område att gå omkring i och det är mindre än tio minuters promenad från där jag bor. 
Det var jag och några till (minst två) som var på marknaden idag....
Efter att jag burit hem mina inköp åkte jag iväg till Ginza igen, samma tur jag gjorde förra söndagen. Det visade sig nämligen att den toppenaffär jag besökt var fel toppenaffär, det finns en ännu bättre matvarubutik på ett annat varuhus med likartat namn, i alla fall om man som jag är illitterat. Förra veckan var jag på Mitsukoshi, fast jag skulle gått till Matsuya, inte stavas det lika inte, men uttalat snabbt så var det bara M jag hörde, därav min förvirring. Väl på rätt butik så insåg jag att det faktiskt kunde bli bättre än förra veckan. Denna matmarknad var fantastisk, det var den förra veckan också, men den här var ännu mera fantastisk! Det första som hände var att jag blev bjuden på en mycket smaklig ost och hör och häpna, butiksbiträdet höll fram biten på en tvättäkta osthyvel! Dom sålde till och med riktiga osthyvlar där! Jag blev mycket förvånad, jag tror faktiskt att det är det första varuhus utanför Norden som jag hittat en sådan på! Trådhyvlar har jag sett på andra ställen, men inte riktiga! Således, osten var god, dom sålde hyvlar, det här var en bra affär! Jag tog sedan en rundtur och som vanligt var det mins fem våningar för damer, kläder, skor, smycken och smink. Men näst högst upp, hittade jag både svenskt porslin och dalahästar! Jag tror just den delen av affären var någon sorts antik del, för de hade porslin som jag minns från mitt svenska 70 tal, bland annat servicen med gröna löv vad den nu heter. Den är i alla fall designad och tillverkad i Sverige, jag kollade stämpeln under! Hur som, jag tycker mig veta nu, att Japanska varuhus är designade med fem (minst) våningar med attiraljer för kvinnor, sen två våningar mat och konfektyr (oftast två källarplan) och slutligen en våning för män, en för husgeråd och en för restauranger (oftast överst).  Det är tur att det finns butiker med sju våningar kul saker (kameror, stereo, datorer etcetera) och en våning med restauranger, det blir lite roligare då att ströva sig fram mellan våningsplanen, i alla fall om man inte gillar att klä sig i damkläder. En liten kul detalj med affären var att deras ställ med beskrivningar över vad som fanns på varje våning var på Japanska. Men vad ser jag, jo på en folder står ”Floor Guide”, jag plockar en sån och beger mig uppåt i affären. I rulltrappan öppnar jag foldern och det visar sig att Floor Guide var det ENDA som stod på Engelska i den, ridå!
Nä nu får det vara nog för denna gång, jag ska laga mat! Det blir kyckling i grön thaicurry idag! Men, sen en ny vecka och den ska jag försöka beskriva nästa söndag!
Till dess, må bra!
/Bosse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar